Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minimálně 12 trenérů po mistrovství světa skončí ve funkci

13. 7. 2014

Už před šampionátem se vědělo, že u Nizozemska skončí Louis Van Gaal a nic na tom nezměnil ani úspěch v podobě třetího místa. Jeho novým působištěm je Manchester United a u Oranjes ho nahradí Guus Hiddink.
    Nové angažmá rychle našli také Ital Cesare Prandelli, který převzal Galatasaray Istanbul, Vadid Halilhodžič se od alžírské reprezentace přesune do jiného tureckého celku Trabzonsporu a Alberto Zaccheroni mění lavičku Japonska za Pobřeží slonoviny.
    Alžírsko nově povede Francouz Christian Gourcuff, Řecko se ještě před vyřazením v osmifinále dohodlo na angažování Claudia Ranieriho a Ottmara Hitzfelda, končícího kariéru, na švýcarské lavičce nahradí Vladimir Petkovič.
    Ve funkcích zatím pokračují kouč Brazílie Luiz Felipe Scolari i Španěl Vicente del Bosque, kteří se svými celky prožili na MS velká zklamání. O jejich osudu budou rozhodovat jednotlivé asociace až po důkladné analýze. To Alejandro Sabella se rozhodl sám skončit u argentinské reprezentace, přestože ji dovedl až do finále.
    Zatím není jistý osud ani dalších úspěšných koučů. Miguel Herrera byl u Mexika jen jako dočasný trenér a stále nebylo oznámeno, zda s ním bude spolupráce prodloužena. Stejně jsou na tom Jorge Luis Pinto a José Pékerman, kteří dovedli Kostariku a Kolumbii k historickým postupům do čtvrtfinále. Oběma končí smlouva a není jisté, zda se nenechají zlákat jinými nabídkami.
    Čtyři ze 32 trenérů na turnaji mají už nyní velkou šanci, že se představí i na šampionátu za čtyři roky, jelikož mají smlouvy až do léta 2018. Téměř jistě se to týká Fabia Capella, jehož Rusko má jako pořadatel účast jistou. Smlouvu mají také Ange Postecoglou u Austrálie, Marc Wilmots u Belgie a Jürgen Klinsmann u týmu USA.